top of page
Zoeken

"Kan ik Corona hebben?"

En andere veel gestelde vragen over het Corona virus




De afgelopen weken staat zowel mijn Instagram inbox als mijn whatsapp vol met berichtjes van mensen die zich zorgen maken om het Corona virus. Begrijpelijk, want er heerst veel onrust een er worden door de overheid grote beslissingen gemaakt om verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. Ook is er een boel fake news in omloop. Dit creëert onzekerheid, en onzekerheid is een bron voor angst. En angst, dat is het laatste wat we momenteel nodig hebben!



Honderden berichten

Momenteel krijg ik alleen al via Instagram meer dan 100 berichten per dag. Vol met persoonlijke vragen, angsten, en twijfel. Ik vind het een eer dat mensen mij zo vertrouwen dat ze me die vragen durven te stellen. Maar ik vind het ook pittig, en het lukt me niet om deze allemaal te blijven beantwoorden. Ik werk momenteel meer dan fulltime, run een bedrijf, en mijn werk in het ziekenhuis is op dit moment mijn nummer 1 prioriteit. Toch wil ik graag blijven helpen, want ik weet ook als geen ander hoe killing onzekerheid kan zijn. En het zou oneerlijk zijn van mij wanneer ik mensen niet van informatie zou voorzien, terwijl ik die kennis gewoon heb. Terwijl dit het hele doel is van mijn Instagram account vanaf het moment dat ik hem 1,5 jaar geleden startte: kennis delen en mensen bekrachtigen.



Verantwoordelijkheid

Als arts voel ik juist nu erg sterk de verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om te helpen. Want hoewel ik gespecialiseerd ben in het zorgen voor de ziekste mensen, hebben niet alleen zij baat bij hulp. Door mijn kennis te blijven delen waar mogelijk, kan ik jou helpen beter voor jezelf en je omgeving te zorgen. Door een stukje autonomie en kracht terug te pakken vanuit kennis, in een periode waarin we dit allemaal hard nodig hebben.



Hetzelfde

De afgelopen week heb ik een Live Q&A gedaan via Instagram. De 4-delige video van de Live sessie heb ik op mijn Instagram pagina gezet, onder IGTV (link staat onderdaan deze blog).  Hoewel bijna alle berichtjes die ik krijg persoonlijk zijn, lijken ze ook veel op elkaar. Ik heb daarom in deze blog een aantal veel gestelde vragen verzameld en beantwoord. Dikke kans dat ook jouw vraag hier tussen staat! 


Vraag 1: Kan ik Corona hebben?

Dit is een vraag die me het allermeest gesteld wordt. De symptomen die het Corona virus geeft zijn bovenste luchtwegklachten (snotneus, hoesten), koorts en benauwdheid. Ook weten we recent dat mensen zich soms ook presenteren met buikpijn en diarree. Als je 1 van deze klachten hebt, of misschien zelfs meerdere, dan kun je het Corona virus hebben.


Geen reden tot paniek!

Belangrijk is dat dit geen reden is tot paniek. Ook als je Corona hebt, wil dat helemaal niet zeggen dat je daar ernstig ziek van gaat worden. In tegendeel zelfs, meer dan 80% van de mensen heeft milde klachten en waarschijnlijk is dit zelfs meer dan 80%. Als je milde klachten hebt, maakt het dus eigenlijk helemaal niet uit of je nou Corona hebt, of de griep, of een andere virusinfectie. Je moet dan gewoon thuisblijven, uitzieken en voorkomen dat je andere mensen besmet. No worries dus!


Vraag 2: Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts of naar het ziekenhuis gaan?

Zoals ik hierboven schreef: ook al heb je misschien het Corona virus, dan nog hoeft dat niet te betekenen dat je ernstig ziek gaat worden. Tekenen die aangeven dat je misschien toch zieker wordt, zijn aanhoudende hoge koorts en vooral benauwdheidsklachten. Bij benauwdheidsklachten kun je het beste even contact op nemen met je huisarts. Doe dit bij voorkeur telefonisch, zodat je niet in de wachtkamer van de huisarts andere, kwetsbare, mensen kunt besmetten. Kom dus ook niet zelfstandig naar het ziekenhuis of de spoedeisende hulp. Wanneer je slechts milde klachten hebt hoef je geen contact op te nemen met de huisarts, maar blijf je lekker thuis om uit te zieken. 


Vraag 3: Behoor ik tot de risicogroep?

Iedereen kan het Corona virus krijgen, en in de meeste gevallen loopt een infectie mild. Iedereen loopt dus risico om het virus te krijgen. Er zijn een aantal categorieën patiënten waarbij het virus een groter kans heeft om een ernstigere infectie te veroorzaken. Deze groep mensen noemen we 'de risicogroep'. Let op, het gaat dus om een grotere kans. Het wil niet per definitie zeggen dat ál deze mensen ernstig ziek worden van het Corona virus. Ook wanneer je tot een risicogroep behoord kan de infectie gewoon mild verlopen. 



De risicogroep

Tot nu toe weten we dat oudere mensen of mensen met hartziekten, longziekten en suikerziekte een hoger risico lopen om ernstiger ziek te worden van een infectie met het Corona virus dan mensen die deze ziekten niet hebben. Dit geldt voor mensen met structurele hart- of longziekten. Je valt dus niet in de risicogroep wanneer je in het verleden een keer een longontsteking of een klaplong hebt gehad of wanneer je een keer hartkloppingen hebt ervaren. Wel val je in de risicogroep wanneer je bijvoorbeeld een hartinfarct hebt doorgemaakt, een hartoperatie hebt gehad, astma hebt waarvoor je medicijnen gebruikt, of COPD. Grofweg kun je de regel aan houden: als je een hartziekte, longziekte of suikerziekte hebt waarvoor je medicijnen moet gebruiken dan val je in de risicogroep. 

Ook mensen die een verminderde weerstand hebben doordat ze een orgaantransplantatie hebben ondergaan en medicijnen gebruiken tegen afstoting, geen milt meer hebben, chemotherapie krijgen of dagelijks prednison of methotrexaat slikken bijvoorbeeld voor reumatische aandoeningen behoren tot de risicogroep.



Wat moet je dan doen?

Als jij of je partner/vriend/vriendin/etc. tot de risicogroep behoord moet je of jullie extra voorzichtig zijn. Blijf dus vooral thuis om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg voor zo min mogelijk mensen over de vloer. Was je handen, gebruik handalcohol, en hoest in je elleboog. Mocht je geïnfecteerd raken kan het alsnog zo zijn dat de symptomen mild verlopen. Dan blijf je dus gewoon thuis om uit te zieken, zoals onder vraag 1. Zodra je zieker wordt, of je onderliggende ziekte wordt erger, dien je contact op te nemen met je huisarts. Eigenlijk net zoals onder vraag 2. 


Vraag 4: Waarom word ik niet getest?

Momenteel word je alleen getest wanneer de testuitslag uit maakt voor de behandeling. Bijvoorbeeld wanneer iemand een longontsteking heeft en we in het ziekenhuis moeten weten of het veroozaakt wordt door het Corona virus (waar we nog geen medicijnen voor hebben) of door een bacterie (waar we wel medicijnen voor hebben).  Wanneer je slechts milde klachten hebt, maakt de testuitslag niet uit. Zowel wanneer je het Corona virus aan boord hebt, als wanneer het een ander virus of een bacterie zou zijn, blijft de behandeling hetzelfde: thuisblijven en uitzieken (zoals onder vraag 1). Bovendien zijn de testen duur  en bewerkelijk om te doen, en schaars. Toch testen terwijl het resultaat van de test geen verschil maakt voor de behandeling zou daarom onverantwoordelijk zijn.


Vraag 5: Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

De mondkapjes die nu veelal beschikbaar zijn, werken onvoldoende om virussen en dus ook het Corona virus tegen te houden. Deze hebben dus geen zin, en zaaien vooral angst. Wel heeft het zin om deze mondkapjes te dragen wanneer je zelf ziek bent en hoest. Dit reduceert namelijk de hoeveelheid druppels die jij dan in het rond proest. Alsnog is het ook met mondkapje onverstandig om naar buiten te gaan wanneer je hoest. Het mondkapje houdt niet alle hoestdruppels tegen en je blijft besmettelijk! Blijf dus binnen om andere, kwetsbare mensen, niet te besmetten.

De mondkapjes die wel virussen tegenhouden, hebben we hard nodig in de zorg. Het zou jammer zijn wanneer jij deze draagt zonder harde reden, terwijl wij er levens mee kunnen redden.


Vraag 6: Kan ik nog wel naar buiten?

Momenteel wordt iedereen opgeroepen om zo veel mogelijk binnen te blijven. Dit om te voorkomen dat iedereen in éen keer besmet raakt, ziekt wordt, en de zorg overspoeld raakt. Want dat kan de zorg niet aan. Natuurlijk kun je in principe wel gewoon naar buiten om een luchtje te scheppen, of de hond uit te laten. Het virus lijkt niet in de lucht te zweven, en even naar buiten kan heel fijn zijn wanneer je hele dagen binnen zit. Zorg er wel voor dat je minstens 1.5 meter afstand houdt van andere mensen. Ga dus niet met zijn alleen sporten, of naar het strand.  


Vraag 8: Wanneer ben ik genezen?

De stelregel op dit moment is dat je genezen bent wanneer je meer dan 24 uur geen enkele klacht hebt gehad: dus geen enkele hoest, geen koorts, geen snotneus, geen benauwdheid. Er wordt gedacht dat je dan niet meer besmettelijk bent, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Het beste kun je dan dus nog even voorzichtig aan doen en zo weinig mogelijk mensen zien.


Vraag 9: Ik kan mondkapjes of ander materiaal doneren! Hoe moet dit?

Wat super! Dit moet echter gaan via de officiele routes, zodat materiaal kan worden gecontroleerd. Het MCL heeft daar informatie over op de website staan, via mcl.nl. Dankjewel!


Meer vragen

IGTV en blogs vol informatie

In mijn IGTV video op Instagram beantwoord ik onder meer nog de veel gestelde vragen: - Wat is de incubatietijd? - Ben ik besmettelijk voorafgaand aan de incubatietijd? - Loop ik extra risico wanneer ik zwanger ben? - Zijn er al medicijnen tegen Corona op de markt? - Kun je immuun worden? - Kunnen we wat doen om groepsimmuniteit te verkrijgen? - Waarom moet ik binnen blijven en hoe waarom werkt dat eigenlijk?

In mijn eerdere blogs op deze website bespreek ik hoe je besmetting kunt voorkomen, hoe de maatregelen werken die nu zijn ingesteld, en waarom je je eraan moet houden. Je vind de IGTV videos en de vorige blog door op een van de onderstaande knop te drukken.

Zet hem op de komende periode, en let een beetje op elkaar. 

Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 24-03-2020.  De informatie en data over Corona wijzigt continu. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl 


42 weergaven
bottom of page