top of page
Zoeken

Hét Coronavirus, hoe erg is dat nou eigenlijk echt?

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021

De krantenkoppen staan er vol mee: hét Corona virus. Een heuse epidemie ligt op de loer en in China zijn op dit moment al zo'n 1000 mensen overleden aan dit virus. Maar dat Corona virus, dat is toch eigenlijk niks nieuws? 




Meerdere varianten

Net zoals je van het Influenza virus (griepvirus) meerdere varianten hebt, heb je ook meerdere varianten van het Corona virus. Veel zelfs! De meeste varianten geven milde klachten zoals een snotneus en hoestbuien. 



Een simpele verkoudheid dus?

Er zijn de afgelopen jaren echter ook Corona virussen bijgekomen die ernstigere gevolgen voor de mens kunnen hebben. In 2002 was dit bijvoorbeeld SARS, wat ernstige ademhalingsproblemen gaf.  Het nieuwste coronavirus wat nu veel in het nieuws is, nCoV19, lijkt minder ernstig te zijn dan SARS, maar mensen kunnen er zeker wel goed ziek van worden.



Sterfte

Hoewel elke persoon die overlijdt aan een virusinfectie natuurlijk eentje te veel is, en 1000 patiënten als best veel klinkt, is dat het eigenlijk statistisch gezien niet. In China wonen 1,4 miljard mensen. Ter vergelijking: in Nederland sterven gemiddeld per jaar zo'n 2000 mensen aan de griep. Wat wel verontrustend lijkt is dat het in zo'n kort tijdsbestek gebeurt, in met name 1 provincie.



Niet iedereen wordt besmet

Maar natuurlijk wordt niet iedereen met het virus besmet. Interessant aan zo'n nieuw virus is wel dat iedereen besmet kán raken: het virus is namelijk nog nooit in de mens geweest dus niemand heeft nog immuniteit opgebouwd. In het nieuws wordt gesteld dat 2% van de mensen die besmet raakt overlijdt. Dit is echter een berekening die gedaan is op basis van mensen die medische hulp hebben gezocht en positief zijn getest op aanwezigheid van het virus (zo'n 42000 mensen). Mensen die geen hulp hebben gezocht, bijvoorbeeld omdat ze maar milde klachten hebben, worden ook niet getest en tellen niet mee in de berekening. Het percentage sterfgevallen ligt daarom waarschijnlijk lager dan die 2%. 



Moeten we ons dan geen zorgen maken?

Op dit moment van schrijven is de kans om in Nederland het corona virus op te lopen <1%, maar dat kan snel veranderen wanneer de uitbraak zich verder verspreid. Hoe dat zal lopen is nog onbekend. Zoals bij elke virus uitbraak is voorzichtigheid geboden. Dit bijvoorbeeld ook zo bij de uitbraak van Influenza tijdens het ons veel bekendere griepseizoen. Mensen worden in het ziekenhuis getest op aanwezigheid van het virus bij gerede verdenking, en worden zo min mogelijk aan andere patiënten blootgelegd (isolatie). Dit is niks nieuws, en geldt ook voor andere virussen zoals bijvoorbeeld het griepvirus en het Noro virus. Wat echter speciaal is aan het nieuwe Corona virus is dat we het nog niet echt kennen. Van Influenza en Noro weten we grofweg wat we kunnen verwachten, en wie risico lopen ernstig ziek te worden. Van dit nieuwe virus weten we het gewoonweg nog niet. Voorzichtigheid is daarom wel zeker op zijn plaats. 



Voorkomen is beter dan genezen

Maar rondlopen met met mondkapjes is vooralsnog bij de huidige incidentie van infecties met het virus in ons land onnodig en onzinnig. De simpele mondkapjes beschermen namelijk waarschijnlijk helemaal niet tegen besmetting (want sluiten niet volledig af en filteren geen partikels) en zaaien vooralsnog vooral onnodig angst. 



Hoe dan wel?

Mensen die koorts krijgen én hoesten of kortademig zijn én <14 dagen geleden in China of andere endemische gebieden zijn geweest, of in contact zijn geweest met potentieel besmette mensen maken een grotere kans om besmet te zijn. Als je niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, maar wel hoest, heb je meest waarschijnlijk gewoon de griep. Als je wel voldoet, bescherm je medemens dan door zélf een mondkapje te dragen (zodat je hoestklodders minder in het rond vliegen), geef geen handen meer, vermijdt tijdelijk het openbaar vervoer en openbare ruimtes en bel met je huisarts voor vervolgstappen.  



Oppassen

En als laatste: je kunt het virus gelukkig niet oplopen via pakketjes die besteld zijn uit China, contact met een chinees die niet recent in endemisch gebied is geweest of door chinees eten te bestellen. Het laatste wat we moeten willen is dat de angst voor ziekte omslaat in een soort gezondheidsgedreven neo-racisme. Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 10-02-2020.  Omdat het gaat om een nieuw virus is nog veel onbekend, en moeten we nog veel leren. De informatie en data over Corona wijzigt hierdoor continu. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl

101 weergaven
bottom of page