top of page
Zoeken

Covid19: kunnen kinderen dan toch ernstig ziek worden?

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021

"Kinderen op de IC met zeldzame ontstekingsziekte", zo kopt RTL nieuws. Ook de Engelse, Franse, Italiaanse en zelfs Amerikaanse media staan vol met informatie over een zeldzame aandoening die met name kinderen zou treffen. En, zo wordt er vermeld, mogelijk is er een link met Covid19.



Kinderen en Corona

Maar kinderen werden toch niet ernstig ziek van Corona? Daarom gaan de scholen toch ook weer open? Dat klopt. Bij kinderen verloopt een infectie met Sars-Cov2 over het algemeen zeer mild. Waarom dat zo is weten we nog niet. Mogelijk hebben kinderen minder receptoren waar het virus op aangrijpt, of zijn ze beter beschermd doordat ze op school en de crèche vaker geïnfecteerd worden door, en gewend raken aan, andere virussen uit de Corona-familie. Of misschien is er een heel andere reden. Vooralsnog blijft de gedachte dat kinderen inderdaad mild getroffen worden door Corona. De ziekte waar het nu om gaat is namelijk geen Corona. Het gaat om de ziekte van Kawasaki.


Niets mysterieus aan

De ziekte van Kawasaki is een zeldzame ziekte, ontdekt in 1967, waarbij de middelgrote bloedvaten van het lichaam ontstoken raken. Het komt met name voor bij kinderen, al zijn er enkele gevallen van de ziekte bij volwassenen bekend. Hoewel de ziekte van Kawasaki al langer bestaat is de oorzaak er van nog nooit goed achterhaald. Er wordt gedacht dat de ziekte kan worden aangewakkerd door een overactief immuunsysteem. Welke op zijn beurt bijvoorbeeld weer is aangezwengeld door een infectie met een bacterie, of een virus.


Waarom nu een toename?

De ziekte van Kawasaki komt in de westerse wereld zo’n 5-10 keer voor per 100.000 kinderen. Dat er, zoals nu het geval is, enkele kinderen worden opgenomen met deze aandoening is dus niet raar. Op dit moment is het niet zo dat al deze kinderen positief hebben getest op het Corona virus, in tegendeel. Maar aangezien er gedacht wordt dat de ziekte van Kawasaki veroorzaakt wordt vanuit een overmatige reactie op een (virus)infectie, en Corona momenteel heerst, zou het theoretisch niet vreemd zijn wanneer we meer gevallen van de ziekte van Kawasaki gaan zien. 


Moeten we ons nu zorgen maken?

Waar bij sommige kinderen de ziekte van Kawasaki vanzelf over kan gaan, hebben andere kinderen medische ondersteuning nodig, soms zelfs op de intensive care (IC). Dit onder andere omdat ook de vaten van het hart ontstoken kunnen raken. De ziekte is met tijdig toedienen van medicijnen echter goed te behandelen. Een Nederlandse studie uit 2010 rapporteerde dat 0,5% van de kindjes die de ziekte van Kawasaki krijgt (en niet direct wordt behandeld) overlijdt, en zo’n 3% komt op de IC te liggen. Dit, gecombineerd met de zeer kleine kans dat een kind überhaupt de ziekte krijgt, schept vooralsnog geen grote zorgen.


Wel opletten

Maar, als er iets is wat de Corona crisis ons nu geleerd heeft is dat niets zeker is bij een nieuwe aandoening, en we moeten blijven opletten. Want de wetenschap van vandaag kan morgen al weer anders zijn. We weten immers niet altijd wat we nog niet weten.


Hoe dan?

Je herkent de ziekte van Kawasaki aan koorts, buikpijn, darmproblemen en opgezwollen lymfeklieren. Maar, deze symptomen kunnen natuurlijk bij allerlei infecties passen. Wat specifieker is voor de ziekte van Kawasaki is eerder genoemde symptomen gecombineerd met een rode, ontvellende huiduitslag, roodheid van het oogwit, en/of een aardbeientong (tong die lijkt op een aardbei). Niet alle kinderen hebben alle symptomen van de ziekte, maar de meeste wel. Mocht jouw kind dus een combinatie van deze symptomen hebben, is het verstandig om tijdig je huisarts te raadplegen. Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 03-05-2020. De informatie en data over Corona wijzigt continu, het kan dus zijn dat er morgen een nieuw onderzoek uitkomt wat totaal andere inzichten geeft. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl


Vorige blog over corona lezen

64 weergaven

Comments


bottom of page