top of page
Zoeken

Corona is hier, en wat nu?

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021

Nu inmiddels het nieuwe Corona virus, Covid-19, in Nederland en ook in Friesland (waar ik werkzaam ben) is gearriveerd, is het wel duidelijk dat we er in Nederland niet meer aan gaan ontkomen. Maar, wat dan nu?




Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel je in bepaalde delen van de wereld momenteel vooral de snelle uitbraak ziet, zijn er inmiddels ook landen waar het aantal gemelde besmettingen per dag lijkt te stagneren. Maatregelen die getroffen worden, lijken dus wel wat te helpen. De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt instellen zijn eigenlijk heel simpel. Waarschijnlijk ken je ze wel, het zijn namelijk dezelfde maatregelen die je ook kunt toepassen om de kans op verkoudheid of de griep te verkleinen. Het belangrijkste om besmetting met het virus te voorkomen is hygiëne. 



Druppels en contact

Corona is een virus wat zich onder andere via druppels verspreid. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld hoestdruppels die je via de handen weer kunt doorgeven. Houdt dus vooral je handen schoon. Hoest bijvoorbeeld in je elleboog, was je handen frequent en overweeg om even geen handen meer te geven. Probeer je ook wat bewuster te zijn van de keren waarmee je met je handen aan je gezicht en je mond zit. Dit is vast vaker dan je denkt!



En wat als je klachten krijgt?

Klachten die bij Covid-19 horen zijn vergelijkbaar met de klachten die je krijgt van de griep. Als je geen koorts hebt en niet in contact bent geweest met een besmette patiënt of in een gebied bent geweest waar het virus heerst, hoef je niets te doen. Waarschijnlijk ben je gewoon verkouden of heb je de griep. Dit heerst namelijk ook gewoon nog steeds. Het advies is dan wel om thuis te blijven, zoals je anders waarschijnlijk ook zult doen wanneer je ziek bent. 



Thuis blijven

Ben je wel in contact geweest met een (potentiële) patiënt, of in risicogebied geweest? Het virus heeft een incubatietijd van zo'n 14 dagen. Ben je in die tijd niet ziek geworden, dan ben je meest waarschijnlijk niet besmet. Ontwikkel je hoestklachten zonder koorts of benauwdheid? Dan kan het Corona zijn. En ook nog steeds gewoon de griep. Zolang je niet erg ziek bent (geen koorts of benauwdheid) hoef je niet naar een dokter. Wel blijf je thuis om uit te zieken, en anderen niet te besmetten. Eigenlijk ook net als met de griep. 



Bellen heeft de voorkeur

Wanneer je koorts hebt of benauwdheidsklachten  ontwikkelt, neem je via de telefoon contact op met je huisarts. Ga vooral niet naar de huisarts toe, want daar kunnen kwetsbare patiënten in de wachtkamer zitten. En juist die zijn vatbaar voor de ernstige complicaties van Corona. De huisarts overweegt dan, eventueel in samenspraak met de spoedeisende hulp artsen en vooral de GGD arts, of je wordt getest op het virus en of er al dan niet contactonderzoek wordt verricht. 



Moeten we ons nu dan zorgen maken?

Het Nederlandse gezondheidszorgsysteem is ontzettend goed ingericht op het detecteren en voorkomen van besmettingen. De ziekenhuizen zijn paraat en protocollen liggen klaar, en zijn soms zelfs al in werking. Dit is voor ziekenhuizen niet iets nieuws; medewerkers zijn getraind in het omgaan met besmettingen, uitbraken en zelfs rampen. De meeste zorgverleners die ik ken zijn dan ook kalm. Dat het virus zich ook in Nederland sneller verspreidt dan gedacht, wil niet persé iets zeggen over de ernst van de virusinfectie. Wel wordt de kans op besmetting groter. Momenteel lijkt het nog steeds zo te zijn dat het merendeel van de mensen slechts milde klachten krijgt van Corona. Waarschijnlijk is dit deel zelfs nog groter dan gedacht, omdat mensen met milde klachten niet snel een arts zullen bezoeken en dus ook niet getest worden op het virus. Deze mensen kunnen dus ook niet meeberekend worden in de cijfers die we te zien krijgen over Corona. Het sterftecijfer, wat op zo'n 2-4% blijft hangen, ligt daarom mogelijk eigenlijk nog wat lager. Het risico lijkt voornamelijk te liggen bij ouderen en mensen die al gezondheidsproblemen hebben. Wees daarom extra voorzichtig in contact met deze groep en pas duidelijke hygiëne regels toe.


 

Overbelasting van de zorg

Waar we vooral voor moeten uitkijken is overbelasting van de zorg. Er komt mogelijk niet alleen een toename in de hoeveelheid patiënten, maar ook een potentiële afname in de hoeveelheid beschikbare zorgverleners (die zelf ziek thuis zitten). Probeer daarom vooral de bovengenoemde adviezen aan te houden, en niet onnodig medische hulp te zoeken. Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 10-03-2020.  De informatie en data over Corona wijzigt continu. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl 

35 weergaven
bottom of page