top of page
Zoeken

Corona in Nederland, moeten we ons nu zorgen maken?

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021

Hoewel ik in mijn vorige blog van enkele weken geleden (zie knop hier boven) nog vertelde dat de kans dat het nieuwe Corona virus ons land zou bereiken op dat moment nog geen 1% was, zijn inmiddels toch de eerste gevallen bekend! Kennelijk verspreidt het virus zich sneller dan gedacht.





Moeten we ons nu zorgen maken?

Dat het virus zich sneller verspreidt dan gedacht, wil niet persé iets zeggen over de ernst van de virusinfectie. Wel wordt de kans op besmetting  groter. Omdat het een nieuw virus is (zie eerdere blog) hebben we allemaal nog geen immuniteit opgebouwd. Dat wil zeggen, iedereen die besmet raakt zal een bepaalde vorm van symptomen gaan ontwikkelen. Alleen puur al als onderdeel van de immuunrespons van het lichaam. Hoe ernstig de symptomen zullen zijn lijkt, net als met andere infecties, met name af te hangen van hoe gezond iemand van te voren al was.



Milde klachten

Veruit het merendeel van de besmette personen heeft slechts milde klachten aan de luchtwegen (81%). Waarschijnlijk is dit deel zelfs nog groter dan gedacht. Dit omdat mensen met milde klachten niet snel en arts zullen bezoeken en dus ook niet getest worden op het virus. Deze mensen kunnen dus ook niet meeberekend worden in de cijfers die we te zien krijgen over Corona. Het sterftecijfer, wat op zo'n 2% blijft hangen (iets hoger dan dat van de "gewone" griep), ligt daarom mogelijk ook eigenlijk nog wat lager. 



Maatschappelijk probleem

Hoewel we waarschijnlijk dus niet zo bang hoeven te zijn voor de directe gezondheidsgevolgen van het virus in Nederland, is er wel kans op een maatschappelijk en sociaal-economisch probleem. Dit geldt bijvoorbeeld voor in horeca en toerisme, die mogelijk klanten moeten missen door ziekte of angst voor besmetting. Maar ook zeker voor de zorg. 



Overbelasting van de zorg

Ook tijdens het gewone griepseizoen zien we pieken in overbelasting van de zorg. Er is dan namelijk niet alleen een toename in de hoeveelheid patiënten, maar ook vaak een afname in de hoeveelheid beschikbare zorgverleners (die ook met de griep thuis zitten). Bij de gewone griep wordt hiervoor een deel ondervangen met de griepprik: een vaccinatie die zorgverleners aangeboden krijgen. Voor het nieuwe Corona virus is zo'n vaccinatie er nog niet, wat voor veel tijdelijke uitval kan zorgen.  Daarnaast kan een toename van patiënten aantallen zorgen voor overbelasting van de zorg. Hierdoor kan een tekort ontstaan aan zorg juist voor de ziekere mensen. Wanneer echte tekorten ontstaan, zal de ziekte dodelijker worden omdat de juiste behandeling niet mogelijk is.



Wat kun je doen?

Alle ziekenhuizen hebben inmiddels maatregelen getroffen en een isolatie protocol ligt klaar. Dit om verspreiding van het virus te voorkomen maar ook om de kwetsbare mensen die al in het ziekenhuis liggen te beschermen. Het isoleren an sich is niets nieuws. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor andere virussen zoals het Influenza virus en het Noro virus Zelf kun je goed denken om je handhygiene, zoals ter voorkoming van allerlei infecties. Was je handen bijvoorbeeld goed en hoest niet in je handen maar in je elleboog. Het dragen van simpele mondkapjes is niet zinvol. 



Uitzieken 

Heb je al koorts of luchtwegklachten? Vooralsnog is de kans nog steeds groter dat symptomen worden veroorzaakt door de "gewone" griep dan door Corona (tenzij je in contact bent geweest met een besmet persoon). Vooral uitzieken dus. Mocht je je zorgen maken,  neem dan vooral telefonisch contact op met je huisarts.

Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 28-02-2020.  De informatie en data over Corona wijzigt continu. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl

36 weergaven
bottom of page