top of page
Zoeken

Zo word je professioneel spreker: 5 tips!

Als arts en wetenschapper word ik regelmatig gevraagd om te komen spreken op medische én niet medische congressen en evenementen. In de geneeskunde is het veelal normaal om dit gratis te doen, sterker nog: het wordt als een eer gezien dat je überhaupt gevraagd wordt... En dat terwijl het over het algemeen niet bij je baan hoort.


Een eer is het natuurlijk ook, maar dat betekent niet dat je het altijd gratis hoeft te doen, helemaal niet als professioneel spreker. In geen enkele andere branche wordt dat namelijk als normaal gezien. Er gaat immers ontzettend veel (vrije) tijd in de voorbereiding zitten, en bovendien kom jij ook waarde brengen bij het congres waarvoor de kaartjes vaak flink veel geld kosten. Ik ben inmiddels een veelgevraagd professioneel spreker. In deze blog vertel ik je hoe ik dit heb aangepakt en geef ik je 5 tips om dit ook voor elkaar te krijgen.


Tip 1: Maak vlieguren als spreker


Je kunt wel willen shinen op een podium en willen worden gevraagd als spreker, maar eerst zul je jezelf moeten bewijzen en zorgen dat je goed in spreken wordt. Pas dan bied je immers waarde aan een congres/evenement en kun je ook waarde terug vragen. Oftewel: begin wel gratis, leer hiervan, vraag feedback en laat je vervolgens trainen. Ik ben ook gratis begonnen en heb me laten trainen door o.a. een coach van TED. Mijn talks zijn dan ook vaak net even wat anders dan de standaard wetenschappelijke praatjes met onderzoeksresultaten op een powerpoint. Daarna begin je met een klein bedrag, en dat bouw je op tot het bedrag waarvan je vindt dat je het waard bent.


Tip 2. Zorg voor een goed verhaal


Niets zo saai als een duffe powerpoint die wordt voorgelezen tijdens een talk. En toch word dit nog zo vaak gedaan! Zorg dus dat je echt iets te vertellen hebt, maak er een verhaal van. Storytelling is hot, en bovendien zorgt het er voor dat je je boodschap beter kunt overbrengen. Vind je dit lastig? Laat je coachen (zie tip 1 en 5). Wil je toch graag een powerpoint gebruiken? Hou dan in ieder geval je slides zo leeg mogelijk en gebruik ze enkel om je verhaal visueel te maken of te ondersteunen. Laat je powerpoint presentatie niet je verhaal zíjn!


Tip 3. Vertel mensen over je ambities en wát jij te brengen hebt


Dit kan persoonlijk, in een face-to-face gesprek of online, bijvoorbeeld door het te delen op social media zoals LinkedIn. Als organisatoren van congressen niet weten dat jij zou willen spreken, of waar ze jou voor moeten hebben, gaan ze je immers ook niet boeken. Zo spreek ik over medische als niet-medische onderwerpen, maar leg altijd de link naar de medisch-wetenschappelijke wereld. Onderwerpen zijn Social Media (in de zorg), innovatie in de zorg en Empowerment & lef! Dit laat ik zien op mijn website, maar ook zeker op social media.


Tip 4. Deel je successen én durf te falen


Ga je spreken, of heb je al mogen spreken op een tof event? Deel dit! Online, offline, hoe jij maar wilt. Zo wordt nog meer zichtbaar waar je ambities liggen. Bovendien is dit wat ze noemen social proof. Je laat anderen zien dat jij daadwerkelijk ook spreekt op events, en gevraagd/geboekt wordt! Onder deze mensen zit misschien wel je volgende opdrachtgever!


Durf tevens te falen: dit zorgt er immers voor dat je groeit. Ook ik leer nog elke keer dat ik op het podium sta. Zo leerde ik laatst bijvoorbeeld dat ik toch echt wel een uur van tevoren aanwezig moet zijn om mijn rust te kunnen pakken voordat ik begin. Doordat ik in de file had gestaan kwam ik net op tijd het congres binnen sprinten. Dit zorgde ervoor dat mijn stemgebruik door het gehijg niet optimaal was, en het begin van mijn talk daardoor ook niet. Een prima les voor de volgende keer, en niks om je voor te schamen.


Tip 5. Sluit je aan bij een professioneel sprekersbureau dat bij je past


Dit neemt je veel werk uit handen en heeft een professionele uitstraling. Zij kunnen je tevens helpen om je sprekerskwaliteiten te vergroten en je waarde te bepalen. Hiervoor geldt altijd: zorg wel dat je de waarde die jij vraagt ook komt brengen. Verwacht geen dikke duiten vanaf het begin, je moet echt beginnen met punt 1. Ik zelf zit bij A Cup of Ambition, een sprekersbureau speciaal voor vrouwelijke sprekers. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bureaus, ook voor als je man bent 😉


Oftewel: hoe word je professioneel spreker?


Maag vlieguren. Oefen, en oefen veel. Durf te falen, durf te leren. Zorg dat je een goed verhaal hebt, en dat mensen jou weten te vinden als spreker. Zorg dat je waarde biedt: een goed verhaal deelt ten minste een les waar het publiek mee vooruit kan. Zorg voor inspiratie en motivatie. Vind je dit moeilijk? Laat je coachen! Vind je dit makkelijk? Laat je ook coachen! Dit kan al heel simpel door het vragen naar feedback op je talk. Maar het kan ook grootser en professioneler, bijvoorbeeld door het doen van een sprekerstraining. En wil je het echt goed aanpakken? Sluit je aan bij een sprekersbureau.


Daar over gesproken: A Cup of Ambition heeft een aantal mooie dingen op de planning waar jij ook aan mee kunt doen! Wil jij ook je verhaal delen maar weet je nog niet hoe? Of heb je een extra zetje nodig? Check hun trainingen om spreker of dagvoorzitter te worden! Dikke aanrader en kans om je droom en carrière een boost te geven! Meer info via deze link.


En wil je mij boeken voor je congres of event? Leuk! Dat kan via deze pagina!



1.172 weergaven
bottom of page