top of page
Zoeken

Zwanger & Corona: wat nu?

Bijgewerkt op: 22 jan. 2021

De 7 meest gestelde vragen


De afgelopen twee weken hebben Doete (verloskundige van Dubbelzen) en ikzelf twee keer de handen ineen geslagen om jullie te informeren over Corona in combinatie met zwangerschap. Dit deden we door middel van live Q&A's via Instagram, zowel op onze eigen accounts als voor het magazine Ouders van nu. De meerdelige video’s van deze live vragensessies zijn te zien op mijn Instagram pagina, onder IGTV (link staat onder aan deze blog). Hoewel bijna alle vragen die gesteld worden persoonlijk zijn, lijken ze ook veel op elkaar. Ik heb daarom in deze blog een aantal veel gestelde vragen verzameld en beantwoord. Dikke kans dat ook jouw vraag hier tussen staat! 

Vraag 1: Loop ik als zwangere een hoger risico om Corona te krijgen?

Initieel werd gedacht dat zwangeren, vanwege een mogelijk minder goed werkend immuunsysteem, vatbaarder zouden zijn om Corona te krijgen. Vooralsnog lijkt dit vanuit de huidige studies gelukkig niet het geval. Bovendien verlopen de meeste gevallen van Corona tijdens de zwangerschap mild. Geen extra reden om je zorgen te maken dus!


Vraag 2: Ik werk in de zorg of sta voor de klas en ben zwanger, loop ik nu een hoger risico?

De zorg Als zwangere loop je dus vooralsnog niet per se een hoger risico om Corona te krijgen. Het risico wordt (net als voor iedereen) wel groter wanneer je meer in aanraking komt met potentieel besmette mensen. Wanneer je in de zorg werkt is het daarom zaak dat je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen. Je werkgever moet hierin kunnen voorzien (mondkapjes, spatbrillen, etc.).Wanneer je goed beschermd aan het werk gaat kun je zelfs stellen dat je misschien juist wel minder risico loopt dan mensen die niet jouw werk doen, juist omdat je steeds zo goed beschermd bent. 

De klas Wanneer je voor de klas staat is het zaak om goede afspraken te maken met ouders van kinderen, wat overigens ook het geval is wanneer je niet zwanger bent. Kinderen met klachten moeten thuis blijven. Nu weten we dat kinderen het Corona virus bij zich kunnen dragen zonder symptomen te hebben. Dan kunnen ouders ze toch ook niet thuis laten? Dat klopt. Maar uit de meest recente studies en volgens het RIVM lijkt het gelukkig zo te zijn dat deze kinderen zonder symptomen ook niet zo erg besmettelijk zijn. De kans dat je Corona krijgt van een symptoomloos kind, is daarom erg klein. Dit geldt dus ook voor zwangeren waarvan een ouder kind naar school of naar de crèche gaat. Maak goede afspraken met de crèche en andere ouders, en houd je kind thuis wanneer hij of zij symptomen krijgt.

Werkgever Het belangrijkste is dat je deze vraagstukken vooral bespreekbaar maakt met je werkgever. Deze kan de juiste informatie opvragen bij het RIVM, en samen met jou beslissen wat in jouw geval het meest verstandig is.


Vraag 3: Wat is het effect van Corona op je ongeboren kindje?

Veel vragen die worden gesteld gaan over het mogelijke effect van Corona op je ongeboren kindje. Het effect dat Corona kan hebben op een kind in de baarmoeder hangt met name af van hoe ziek de moeder wordt. Wanneer een moeder ernstig ziek wordt van Corona, en bijvoorbeeld op de intensive care moet worden opgenomen, kan dit schadelijk zijn voor het kindje. Vooral wanneer de moeder zuurstofgebrek heeft door Corona kan dit gevolgen hebben. Dit is echter niet anders dan voor andere ziekten! Ook dan geldt dat wanneer de moeder ernstig ziek wordt dit effect kan hebben op de gezondheid van het kindje. Maar, dit hóeft niet perse altijd hand in hand te gaan. Bovendien verlopen nog steeds de meeste gevallen van Corona bij jonge, gezonde mensen mild. De kans dus dat jij, als jonge gezonde zwangere, ernstig ziek wordt door Corona is daarom niet groot.


Vraag 4: Kan ik Corona doorgeven aan mijn ongeboren kindje?

Vooralsnog word er gedacht dat dit niet mogelijk is. Er zijn kleine onderzoeken gedaan naar de overdraagbaarheid van Corona door de placenta, en dit lijkt tot nu toe niet te kunnen. Er zijn wel een aantal pas geboren kinderen met Corona besmet geraakt. Hiervan word gedacht dat dit niet via de baarmoeder of placenta is verlopen, maar dat de kindjes pas na de geboorte zijn besmet (dit kun je meten via bepaalde antistof testen). Deze kindjes kregen overigens wel symptomen, maar hebben de ziekte gelukkig goed overleefd.


Vraag 5: Is het, met betrekking tot Corona, wel veilig om in het ziekenhuis te bevallen?

In het ziekenhuis hebben we momenteel extra maatregelen getroffen om Corona op de kraam- en andere afdelingen zo veel mogelijk te voorkomen en zowel patiënten als personeel te beschermen. Dit is ook een van de redenen waarom je partner, wanneer hij of zij symptomen heeft, niet bij de bevalling mag zijn. Bovendien liggen de patiënten die verdacht worden van Corona, of Corona hebben, juist niet op de kraamafdeling maar op andere afdelingen in het ziekenhuis. In het geval dat een zwangere besmet is met het Corona virus zal zij in isolatie worden verpleegd, en kom je daar dus niet direct mee in aanraking. Daarnaast houdt het personeel zich strikt aan alle hygiëne maatregelen (zoals pre-Corona natuurlijk ook al zo was). Je kunt er dus van uit gaan dat bevallen op deze afdelingen veilig is.


Vraag 6: Als ik Corona heb gehad, geef ik dan antistoffen door aan mijn kindje (bijv. via borstvoeding)?

Waarschijnlijk niet, maar dit is gebaseerd op kleine en zwak ontworpen studies. Eigenlijk weten we op dit moment nog helemaal niet zo veel over antistoffen tegen Corona, en of die überhaupt wel blijven. De tijd zal het leren, maar voorlopig is het verstandig er van uit te gaan dat antistoffen niet worden overgegeven, zodat je zo voorzichtig mogelijk bent.


Vraag 7: Als mijn kindje niet in aanraking kan komen met anderen, hoe bouwt het dan immuniteit en antistoffen op tegen allerlei ziektes?

Kinderen bouwen gelukkig niet alleen immuniteit en antistoffen op vanuit het contact met andere mensen, maar ook vanuit contact met de omgeving. Dus de vloer van je huis, de keukentafel, maar ook contact met een huisdier en vooral ook vanuit het contact met jou. Dit is gelukkig allemaal nog wel mogelijk.


IGTV en blogs vol informatie

In de IGTV video op Instagram beantwoorden Doete en ik onder meer nog de veel gestelde vragen: - Mag mijn partner naar de 20 weken echo? - Mag ik kraambezoek ontvangen? - Mag mijn partner bij de bevalling zijn als hij een snotneus heeft? - Kun je nu beter thuis bevallen dan in het ziekenhuis? - Wie laat je op de oudere kinderen passen tijdens de bevalling?

- En: leuke, positieve tips om raambezoek wat persoonlijk te maken


Liever lezen? 

Stay tuned! Doete schrijft een eigen blog met specifieke aandacht voor de verloskundige zorg rondom bevalling en Corona. Die kun je lezen via haar kanalen, zie de knop hier onder.

In mijn eerdere blogs op deze website bespreek ik hoe je Corona kunt herkennen,  hoe je besmetting kunt voorkomen, hoe de maatregelen werken die nu zijn ingesteld, en waarom je je eraan moet houden. Je vindt de nieuwste IGTV video's door op een van de onderstaande knoppen te drukken. De andere blogs vind je hier op deze website onder het kopje Blogs.

Deze blog is gebaseerd op beschikbare informatie en feiten ten tijde van schrijven, 23-04-2020. De informatie en data over Corona wijzigt continu, het kan dus zijn dat er morgen een nieuw onderzoek uitkomt wat totaal andere inzichten geeft. Voor de meest actuele informatie zie rivm.nl 



92 weergaven
bottom of page