top of page
Zoeken

Snot, snotter, snotst: hoe vaak is het voor een kind normaal om verkouden te zijn?


Snot, hoesten, snot, even helemaal geen snot en dan weer, snot. Sinds mijn dochtertje naar de crèche gaat lijkt ze wel continu verkouden. Maar hoe vaak snot is eigenlijk normaal op deze leeftijd? En vanaf wanneer moet je je zorgen gaan maken? Dat onderzochten Amerikaanse wetenschappers!(1)


Mijn kind heeft een snotneus: hoe vaak is normaal?


In dit onderzoek werden gedurende 2 jaar lang moeders en hun kinderen van 0 tot 2 jaar oud gevolgd.(1) De 245 moeders die meededen voerden wekelijks een neusuitstrijkje van hun kind uit en stuurden dit op voor een PCR test (die 16 verschillende soorten virussen kon opsporen)! Echt waar, wekelijks een neusswab! Ook vulden zij wekelijks in of hun kind(eren) symptomen hadden zoals hoesten en koorts.


De belangrijkste uitkomst van het onderzoek was de hoeveelheid virusinfecties op basis van de PCR test, gedurende 2 tot 3 jaar. Ook werd er gekeken naar het aantal luchtweginfecties gedurende deze periode. Onder luchtweginfectie werd verstaan de combinatie van ziektesymptomen zoals koorts en hoesten -en dus niet alleen snotterigheid- en een positieve test. Alleen een positieve test, of een positieve test en snotneus, telde dus niet als luchtweginfectie.


Gemiddeld zo'n 10 besmettingen per jaar in de 1e twee levensjaren


In dit onderzoek werden tussen 2017 en 2020 13.782 PCR testen door die moeders afgenomen (SARS-CoV-2 niet meegerekend). En wat bleek? De kinderen hadden gemiddeld ongeveer 9-10 besmettingen per jaar. Voor de liefhebbers: de helft hiervan waren rhinovirus/enterovirusinfecties.(1)


De eerste luchtweginfecties begon gemiddeld rond 6 maanden, en specifiek hadden bijna alle kinderen (97%) in hun eerste levensjaar ten minste één keer een rhinovirusinfectie gehad.


Hoe vaak ziek zijn / grieperig zijn is normaal voor een jong kind?


Echt ziek zijn (koorts en hoesten, niet alleen snot) gebeurde zo'n 3-4 keer per jaar gemiddeld. Meestal hadden de kinderen hiervoor geen SEH bezoek nodig (4% van totaal) alleen in de groep met het RS virus of Influenza virus lag dit wat hoger (15% en 10%). Belangrijk hierbij is je te realiseren dat dit een Amerikaans onderzoek is en het zorgsysteem daar anders in elkaar zit. De huisarts zoals wij die kennen heeft daar een andere rol en mensen gaan sneller voor huisartsenzorg naar de SEH).


Kortom, dat mijn dochter zo vaak met een snotneus loopt is helemaal normaal


Dat dit inmiddels al 4 maanden zo is ook: waarschijnlijk is ze (op de crèche, yay!) besmet met vier of vijf verschillende virussen achter elkaar. Er is niks mis met haar weerstand sterker nog, die is op volle kracht aan het werk! Waar ik zelf nog wel benieuwd naar ben is hoe het dan zat met de hoeveelheid snotneuzen van de moeders (schrijf ik, nu ik zelf wéer verkouden ben). Maar daar wordt in het onderzoek niets over gezegd...
Referentie

2.439 weergaven

Comments


bottom of page