top of page
Zoeken

Een ski-duim: wat is het en wat kun je eraan doen?

Het wintersportseizoen komt weer een beetje op gang na een aantal Coronajaren, YES! De keerzijde van deze winterpret is een toename van specifieke letsels die we zien op de spoedeisende hulp. Zo zien we tijdens glad weer (en zodra je kunt schaatsen) een sterke toename van polsbreuken. Een ander letsel, dat niet per se vaker voorkomt, maar wel vrij typisch is voor de winterperiode, is de ski-duim.


Wat is een ski-duim?


Een ski-duim ontstaat, zoals de naam al zegt, veelal tijdens het vallen met skiën. Het is een acuut letsel, waarbij de duim door grote kracht naar buiten wordt geklapt. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer een skiër tijdens het vallen met zijn duim in de lus van zijn skistok blijft haken. Door het naar buiten klappen van de duim kan de band van het duimgewricht scheuren.


Ski-duim? Niet alleen bij skiën..


De ski-duim is het meest gerapporteerde letsel bij skiërs, zo’n 5 tot 10%. Maar ook bij balsporten kan een ski-duim ontstaan. Zo kan er bij volleybal, basketbal of tijdens het keepen bij voetbal ​of handbal, een bal met grote kracht tegen de duim aan komen waardoor de duim naar buiten klapt. Met dus een ski-duim als gevolg!


De gevolgen van een ski-duim


Een ski-duim is een reden om een arts te bezoeken. Wanneer dit bandletsel van de duim niet goed wordt behandeld, is er kans dat de band niet goed meer aangroeit. Dit heeft gevolgen voor de stabiliteit van de duim, met impact op het dagelijkse leven. Zo kun je problemen krijgen met schrijven en kan er pijn door slijtage van het gewricht ontstaan.


Wat kun je zelf doen?


Zodra tijdens het skiën (of andere sport) je duim pijnlijk naar achter klapt probeer je hem direct recht te houden of zelfs te spalken (bijvoorbeeld met een boomtakje en tape). Dit is nodig omdat beweging de uiteinden van het gescheurde bandje nog verder uit elkaar zou kunnen brengen. Ook is de band soms slechts gedeeltelijk gescheurd en wil je voorkomen dat hij volledig afscheurt. Om de zwelling tegen de gaan start je met koelen. Hierna is het zaak om een arts te bezoeken voor verder onderzoek en behandeling.


Behandeling


De behandeling van een ski-duim is in eerste instantie immobilisatie door gips. Dit is met name van toepassing wanneer de gewrichtsband alleen is uitgerekt of maar gedeeltelijk is gescheurd. Dan kan de gewrichtsband vaak weer goed aangroeien. Als dit niet lukt moet het operatief hersteld worden. Ook bij een volledig doorgescheurde gewrichtsband moet vaak een operatie worden uitgevoerd om de band weer te herstellen. Ik blijf voorlopig lekker snowboarden.. ;-)

1.038 weergaven

Comments


bottom of page