top of page
Zoeken

Een functionele neurologische stoornis, wat is dat eigenlijk?

Sommige mensen ervaren fysieke neurologische klachten zonder direct aan te tonen neurologische oorzaak. Dit wordt een functionele neurologische stoornis (FNS) genoemd, voorheen een conversiestoornis. Hoe kan dit eigenlijk? En, zit dit dan tussen de oren? In deze blog meer!


Wat is een Functionele Neurologische Stoornis of Conversiestoornis?

Een FNS is een breed scala van klachten zoals uitval van spieren, coördinatie stoornis, gevoelsverlies of storingen aan het gehoor, spraak of zicht. Het komt vaak voor dat mensen met FNS op de spoedeisende hulp terecht komen omdat de klachten kunnen lijken op hersenletsel zoals een herseninfarct of – bloeding.

Op hersenscans (CT of MRI) is dan niks te zien aan schade of een aandoening. Men spreekt dan van een functionele stoornis. Dat betekent dat er een storing is op het verwerken van informatie en prikkels.


Functioneel neurologische stoornis simpel uitgelegd

Om het simpeler uit te leggen, neem ik vaak het voorbeeld van de motor van je auto. Die wordt aangestuurd door een kleine computer en deze laat lampjes branden als er iets mis is in de auto of als je functie aan zet in je auto zoals je knipperlicht. Bij FNS ontstaat een storing in de lampjes: er blijven lampjes branden als ze juist uit moeten gaan of ze gaan niet meer aan als het nodig is.

Hoe wordt een functioneel neurologische stoornis veroorzaakt?

De oorzaak van FNS kan ontstaan door verschillende oorzaken: griep, heftige emoties, ingrijpende gebeurtenissen, narcose, een trauma (mentaal of fysiek), angst of paniekaanval. Het komt ook voor dat er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt voor het beginnen van de klachten. (1)


Hoe vaak komt een functioneel neurologische stoornis voor?

Vijftien procent van alle mensen die jaarlijks een neuroloog bezoeken, heeft symptomen van FNS. In Nederland gaat het om 85.000 patiënten, waarvan 3000 ernstige klachten hebben. Wanneer de symptomen onbehandeld blijven, bijvoorbeeld doordat een verkeerde diagnose wordt gesteld, is er meestal juist verergering. Met de juiste behandeling kan daarentegen 70% van de patiënten verbeteren. (1)


Hoe kan je een functioneel neurologische stoornis behandelen?

Tot nu toe is er geen wetenschappelijke behandeling voor FNS ontwikkeld. (2 ) Wel zijn er verschillende mogelijkheden qua behandelingen. Je kan naar een fysiotherapeut (met aandachtsgebied psychosomatiek), oefentherapeut, psycholoog of haptotherapeut gaan. De begeleiding en therapie kan eventueel bestaan uit diverse disciplines die ook onderling kunnen samen werken. Aangezien de symptomen van FNS erg divers zijn, is het per patiënt altijd maatwerk en moet er gekeken worden wat de wensen zijn en wat passend is


Eén op de drie FNS-patiënten herstelt volledig van alle klachten. Bij nog eens een derde verdwijnt een belangrijk deel van de klachten. Hiervoor is een snelle diagnose en het inzetten van de juiste behandeling van groot belang. (1)



Over de gastauteur: Deze gastblog is geschreven door Eveline Bosselaar. Eveline is werkzaam in een eerstelijns praktijk als fysiotherapeut met specialisatie psychosomatiek. Ze woont samen met haar dochter en hun katertje in een fijn en groen dorp in de buurt van Tilburg. Eveline schrijft daarnaast gedichten, blogs en interviewt graag collega's over hun bezieling.


Referenties:



2.141 weergaven
bottom of page