top of page

Mijn favoriete boeken, podcasts en meer

Als arts, ondernemer en leergierig mens lees ik gemiddeld twee boeken per maand, luister (medische) podcasts en doe verschillende cursussen. Ook gebruik ik veel zakelijke tools voor mijn bedrijf. Omdat me vaak (lees) tips gevraagd worden deel ik hier onder mijn favorieten, opgedeeld in medisch, zakelijk / financieel, persoonlijke ontwikkeling en literatuur/fictie. De pagina zal regelmatig ge-update worden, ook zie je de tools die ik gebruik voor bijvoorbeeld mijn website. De meeste linkjes zijn affiliate linkjes.

margadegroot.heleen.juli_edited.jpg

Medisch

Probleemgeoriënteerd denken in de spoedeisende geneeskunde - Mijn eigen boek mag hier natuurlijk niet ontbreken. Dit boek leert jou actief nadenken als een SEH zorgverlener!

Op de spoedeisende hulp - Mijn tweede boek, geen lesboek maar een kijkje achter de schermen in mijn leven op de spoedeisende hulp én privé.

Rosen's Emergency Medicine - een van de weinige boeken over acute geneeskunde die ik echt lekker vind lezen. Tip: koop het e-Book, het papieren boek is mega dik en zwaar. Ik lees e-books op mijn Kobo e-reader.

Medische spoedsituaties, de systematische benadering - het allereerste boek wat ik las over spoedeisende geneeskunde én echt begreep.

EM:RAP Podcast - Dé inhoudelijke podcast over acute geneeskunde, wel in het Engels. Hier haal ik een groot deel van mijn medische onderwijs vandaan. Met deze link krijg je 25 dollar korting op een jaarabbonement.

Discovering Statistics Using IBM SPSS - Het enige statistiekboek dat ik begrijp en waar ik serieus hardop om moet lachen (staat vol grapjes. Echt waar: grapjes in een statistiekboek!)

Compendium Geneeskunde boeken - Handige naslagwerken voor iedereen in de medische wereld, vooral als je van samenvattingen en ezelsbruggetjes houdt. Ik had deze boeken niet tijdens mijn studie maar heb ze inmiddels wel op voor onze studenten op de SEH neergezet. Met mijn code studiebol krijg je 10% korting.

De dienstpieper - Geen lesboek maar een inkijkje in het leven van een net beginnende arts-assistent op een hilarische manier beschreven. Iets waar ik me tijdens mijn A(N)IOS jaren enorm in herkende en hard op heb gelachen.

De stoel van God  en Ik omhels je met 1000 armen - Geen medisch lesboek, wel een medische les. Leert je over de dood, kwaliteit van leven en niet naar de patiënt maar de mens te kijken.

Zakelijk / financieel

Online Marketing Tornado - Dit boek heeft me echt mega veel geleerd over marketing en het opzetten van een bedrijf. Wil je starten met een bedrijf? Dan raad ik het complete pakket aan: inclusief cursus, websites en meer.

Websites: Deze website is gemaakt in Wix, wat goed is voor blogs. Die van reanimatiecursus.com in Phoenix, wat iets gebruiksvriendelijker is. Hier kun je een gratis proefperiode van Phoenix aanvragen. Eerst meer weten? Dit is de website.

 

Online leeromgeving: Mijn online leeromgeving van de reanimatiecursus is gemaakt in de Huddle. Hier kun je een gratis proefperiode starten. Dit is de volledige homepage vol info.

Rich Dad Poor Dad - Een verhalend boek over hoe het anders denken over geld en het meer leren over geld kan bijdragen aan anders omgaan met geld (en je leven)

Blondjes beleggen beter - Mijn nieuwste aanwinst! In dit boek leer je vanalles over beleggen op een simpele en leesbare manier. Ik heb zojuist mijn eerste beleggingsrekening geopend! Ik lees hem trouwens als e-book.

Start with why - Over hoe weten en communiceren waarom je eigenlijk doet wat je doet je meer succesvol kan maken.

Growth hacker marketing - Over hoe je met online marketing je bedrijf kunt laten groeien.

Babe, you got this - Het boek wat ik las voordat ik ging ondernemen, waardoor ik ging ondernemen. Heeft ook een handig werkboek.

 

Babe, you got this. Het werkboek - handig werkboek om uit te werken hoe jouw start-up in elkaar zit, hoe je jouw bedrijf kunt verbeteren en hoe je kunt groeien. Heeft ook overlap met "Start with why".

Instaproof - Dit boek las ik voordat ik met mijn Instagram account begon om Instagram te leren begrijpen. Nu sta ik zelf ín het boek ;-).

margadegroot.heleen.juli.2020-16.jpg
margadegroot.heleen.september.2020 (11).jpg

Persoonlijke ontwikkeling

Rich Dad Poor Dad - Een verhalend boek over hoe het anders denken over geld en het meer leren over geld kan bijdragen aan anders omgaan met geld (en je leven)

Het antiracisme handboek - Eigenlijk gewoon een must-read voor iedereen

How to Be Alone - Ik ben dol op alleen zijn (en alleen op reis gaan), maar heb dit wel echt moeten leren. Dit boek helpt je op weg.

De meeste mensen deugen - Helpt me vast te houden aan dat waar ik altijd al in geloofde, de goedheid van de mens :-)

Literatuur / fictie

Op de spoedeisende hulp - Mijn eigen boek!

Kom hier dat ik u kus - Griet op de Beeck is misschien wel mijn favoriete fictie auteur. In dit boek lees je over het leven van een vrouw in verschillende fases. Over waarom we zijn wie we zijn en worden, in prachtige zinnen.

Vele hemels boven de zevende - Ik zei het al, ik ben fan van Griet. Ook dit boek is magisch en prachtig geschreven. Hoe levens met elkaar verweven zijn en hoe een gebeurtenis effect kan hebben over generaties. Over liefde, verdriet en loslaten.

Ik omhels je met 1000 armen - Over de liefde en de dood, euthanasie en leven. Een absoluut prachtige tranentrekker die je echt even laat zien wat belangrijk is in het leven: liefde.

Alle Tijd - Dit boek heb ik recent gelezen met veel plezier en herkenning. Zodra ik echt veel begon te lezen, las ik eigenlijk al Giphart. Ik heb denk ik al zijn boeken wel gelezen, met favorieten zoals Ik ook van jou (een prachtig boek over de liefde) en ik omhels je met 1000 armen (zie hierboven). Je kunt bijna zeggen dat ik met Giphart ben opgegroeid. Dit boek is een wat meer "volwassen" boek, waar eerdere boeken vooral liefde en het studentenleven beschreven (ook top)  gaat dit boek over vriendschap, terug kijken, en vooruit gaan. 

Familieopstelling -  De nieuwste van Kluun, over terug kijken op je leven en keuzes en de verwarring die dat soms met zich meebrengt. Eigenlijk een vervolg op het meest prachtige Komt een vrouw bij de dokter, waarop eerder al de Weduwenaar en Haantjes volgden.

de Stoel van God - Geschreven door een kinderarts, over de moeilijke keuzes waar ouders en artsen voor komen te staan wanneer een kind niet meer beter wordt. Over de liefde, het leven en de dood.

De dienstpieper - Geen lesboek maar een inkijkje in het leven van een net beginnende arts-assistent op een hilarische manier beschreven. Iets waar ik me tijdens mijn A(N)IOS jaren enorm in herkende en hard op heb gelachen.

heleen - make science work -grotografie  printsize-1028.jpg

Producten

Kobo Clara e-reader - Sinds mijn verjaardag in 2020 ben ik over gestapt van papieren boeken naar e-Books. Laatbloeier, I know ;-) Ik gebruik hiervoor (na research door mijn vriend) deze e-Reader. Heel blij mee!

Sony noise cancelling koptelefoon - Hoewel ik prima kan werken in een drukke rumoerige SEH vind ik het moeilijker om wetenschappelijk werk te verrichten of thuis te werken zonder stilte. Dan draag ik deze favoriet!

Samsung Galaxy S21 Ultra - Na 4 jaar heb ik eindelijk weer een nieuwe telefoon gekocht. Belangrijkste feature was voor mij de camera, waarvan deze echt tot de top behoort. Geen goedkope keuze, wel erg blij mee.

heleenlameijer_0520ae_33.jpg
bottom of page