Knap

Ik stap met mijn mondkapje in de trein. Ik neem plaats als een van de weinige mensen op zondag om 8:21 uur. Ik heb net een nachtdienst gewerkt op de spoedeisende hulp, en reis terug naar huis. 

Mondkapje

Voor mij hoor ik de conductrice praten tegen een man. Hij lijkt me rond de 30, en heeft zijn blonde haar in een knotje. Hij zit gebukt in zijn stoel met een shawl voor zijn mond. 

Heeft u wel een mondkapje op?

Ze vraagt het hem twee keer, drie keer. "Nee mevrouw, dat hoef ik niet." Ik kijk op van mijn telefoon. "Volgens onze richtlijnen moet u dat wel degelijk meneer", zegt de conductrice. De man spreekt haar opnieuw tegen. "Nee hoor, ik hoef dat niet. Dit is ook goed", en hij wijs naar het lapje stof wat over zijn onderlip hangt. 

Hij houdt voet bij stuk

Ik voel de spanning stijgen. Ik voel de verantwoordelijkheid als dokter, als burger. En voor ik het zelf door heb sta ik op. Ik vertel hem dat hij, net als wij gewoon een kapje moet dragen. Dat een shawl alleen onder je neus leggen niet werkt. Dat het zijn plicht is om zichzelf en ons te beschermen. "We moeten het immers sámen doen"

Hij valt uit

Woest vertelt hij me dat ik hem de les niet hoef te lezen. "Wat weet u er nou van!" Hij weigert me aan te kijken, en meldt dat hij zich niet aan mij hoeft te verantwoorden. "Ik", zo vervolgt hij, "mag doen wat ík wil".

Knap

En dan knapt er iets in mij. Een gemengd gevoel van boosheid en verdriet. En ik begin te vertellen. Wie ik ben. Wat we in het ziekenhuis hebben gedaan. Wat we hebben gezien. En hoe ontzettend spannend het is geweest.

Moe

Hij blijft onverschillig zitten, maar zegt niks meer. Zijn shawl blijft onder zijn neus, en van de conductrice krijgt hij een waarschuwing. En ik merk op dat moment pas hoe moe ik eigenlijk ben.


Ook al worden de maatregelen steeds soepeler en neemt het aantal patiënten met corona besmetting in Nederland af, toch zijn we er nog niet. Draag een mondkapje waar dat nodig is, en pak je verantwoordelijkheid. 

Baukje

Héél goed van je. Vorige week zat ik in wachtkamer van ziekenhuis waar een mevrouw 2 keer hoestte zonder dat in de elleboog te doen,  of in haar hand. En ik zeg niks,  kijk alleen naar haar. Ik sla op zulke momenten helemaal dicht. Tot mijn grote spijt :(

Lenie

Zo triest is dit, en heel logisch is jouw reactie in deze! Ik hoop dat je nog lekker kan slapen... 😘

Corina

Wat goed dat je opgestaan bent en het gezegd hebt. Ikzelf merk dat ik ook iets makkelijker ben geworden in het aanhouden van de 1,5 meter.
Het is een ingewikkeld iets voor de sociale wezens die we zijn. Goed dat je door deze blog ons er aan herinnert dat we nog steeds goed op moeten letten . Dat ga ik zeker volhouden !

Aad

Jammer dat de conductrice geen boete heeft opgelegd, misschien wordt hij zich dan bewust dat het serieus is. Top gedaan dokter. 

Nico

Begrijp volledig tot in iedere vezel in mijn lijf dat je hem aansprak. Maar heb zelf helaas ook meegemaakt dat mensen de les lezen (want dat wordt het op zo’n moment toch) compleet verkeerd kan uitvallen... Blijf elkaar hier steunen als iemand de moed heeft het uit te spreken. 

Danielle

Ik ben geen arts, heb geen medische achtergrond maar heb laatst notabene een verpleegkundige moeten wijzen op het foutieve gebruik van zijn mondkapje terwijl hij met ouderen bezig was. Ik snap je reactie volkomen! 

Anne

Echt goed van je dat je bent opgestaan en dat je hebt verteld wat je doet voor werk! 💪

Ik merk in Drachten dat mensen ook de 1,5 meter niet meer aanhouden, het is maar net hoe ik me voelt, maar meestal zeg ik er wel iets van: "mevrouw dit is geen 1,5 meter, ik zeg dit niet alleen voor mezelf maar ook ter bescherming van u !" Ze draaien je de rug om en gaan gewoon verder, mensen zijn corona moe... ik zeg ook regelmatig, lees de ervaringen maar eens op RTL nieuws, Waar Ze de overledene een eerbetoon geven, dat raakt me telkens, en ook al hebben we versoepelingen, we zijn er nog lang niet!

Mark

Moedig dat je opstond na een nachtdienst nog wel .. je weet immers nooit hoe mensen gaan reageren. 

Rob

De reactie die je beschrijft geeft aan hoe moe je bent. Niet na de weekenddienst, maar van de afgelopen 3 maanden in overdrive staan. Take-a-break! 

Reactie geven?

Deze kan worden weergegeven op deze website.