NIEUW!

Gastblogs over Corona

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden

Mijn oma vs. Corona

Created with Sketch.

,Ik ga vanavond voor het laatst naar mijn oma.” Ik hoor het mezelf zeggen tegen een vriendin, en schrik. Ik besef me opeens dat ik niet weet hoe lang deze crisismaatregelen, die ik mezelf opgelegd heb, gaan duren. De komende periode ga ik zoveel mogelijk in sociale isolatie"

Samen Sterk

Created with Sketch.

"Vol spanning zitten we achter onze laptop gekluisterd. Het is 18.59 uur. Mijn vriendin, een spoedeisende hulp arts die werkt voor artsen zonder grenzen, schenkt een kop thee voor ons beide in. Op ons scherm verschijnen één voor één gezichten. Nieuwe en bekende namen. De microfoons staan nog uit..."

De kracht van nu

Created with Sketch.

"Sinds een aantal dagen ben ik non-stop informatie aan het vergaren. Ik studeer harder dan ik tijdens mijn studietijd misschien ooit gedaan heb en probeer alles tot in de details te begrijpen. Maar hoe weet je wat goede zorg is wanneer er nog zo weinig bekend is over dit virus?"

Alsof er niets aan de hand is

Created with Sketch.

"Even vergeet ik de crisis waar we in leven. De spanning in de ziekenhuizen. De angsten van de Nederlanders. En de bedreiging van de zorg"

Beroepsdeformatie in tijden van corona

Created with Sketch.

"Als ik iemand voor het eerst ontmoet, is een van de eerste dingen wat me aan diegene opvalt zijn of haar vaten. Kronkelige aders over een hand, dikke blauwe kabels net over de pols, en subtiele blauwe strepen over de onderarm. Onmiddellijk maakt mijn brein dan een inschatting: ‘Daar zou een mooi infuus in passen’, denk ik dan."

De storm

Created with Sketch.

"Iedereen pakt zijn rol, en onze collega specialisten van andere vakgebieden denken en werken gericht met ons mee. We werken als éém groot team: team ziekenhuis. Het gevoel van saamhorigheid is groot, voorbereiding het halve werk. En hoe meer tijd we hebben om kennis te vergaren, hoe meer vertrouwen we voelen. Langzaam lijkt er iets iets van controle te ontstaan, of in ieder geval het gevoel hiervan."

Ontzie ons niet

Created with Sketch.

"Het is 05.00 uur en ik word gebeld. Ik heb nachtdienst op de spoedeisende hulp, en de verpleegkundige heeft net een patiënt* opgevangen met pijn. Ik loop naar de kamer en hoor de overdracht van de ambulance aan."

Geen intensive care

Created with Sketch.

"„Ik denk dat het het beste voor u is dat we afspreken dat u niet meer naar de intensive care (IC) gaat”, ik laat een korte stilte vallen. Gesprekken zoals deze behoren tot de minder leuke kanten van mijn vak, maar moeten wel gevoerd worden."

Voorzichtig hoopvol

Created with Sketch.

"Het begint inmiddels wat te wennen, het werken in beschermende kleding. Waar een aan- en uittrekken van de hele outfit eerst nog een hele uitdaging was (het moet in een bepaalde volgorde, anders kun je jezelf alsnog besmetten), gaat het nu bijna als vanzelf. Ik voel me ook normaler in de kleding. Minder opgesloten dan de eerste keren. Meer mijzelf."

Mijn fiets

Created with Sketch.

"Het gekke is, dat ik naast de schaarste waar ik in een eerdere column over schreef , nu sinds de coronacrisis ook juist veel overvloed ervaar. In de fietsenstalling op het centraal station bijvoorbeeld"

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts inspiratie

Laten gaan:  Over wilsverklaring, reanimatie, en sterven

Het is negen uur ’s avonds en ik word gebeld. De ambulance is onderweg met een man die zij zojuist gereanimeerd hebben. Ze zijn er over vijf minuten.

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer netwerken schrijver wetenschapper dokter arts netwerk

Ben je nou helemaal betiteld: over netwerken en jezelf zijn

Waarom ik me opeens geneer voor mijn intellect is me een raadsel...blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts  werken parttime

Wakker worden

Ik zie zijn ogen dichtvallen. Plots raakt hij mijn arm aan. Ik schrik, normaal slapen mensen vrijwel direct goed in. blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer botbreuk schrijver wetenschapper dokter arts enkel blessure

Een gebroken of gekneusde enkel, hoe weet je dat?

Het is 3 uur ’s middags en ik heb dienst op de spoedeisende hulp. Het is glad geweest en dat zie je: de wachtkamer zit vol met patiënten verdacht van botbreuken. 

Gastblogs

Ook een gastblog voor jouw kanaal? Neem gerust contact met me op!

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer baarmoederhals schrijver wetenschapper dokter arts uitstrijkje

Bevolkingsonderzoek en het uitstrijkje

Die weken ging er van alles door mijn hoofd. Zou ik kanker kunnen hebben? Wat als er meer afwijkende cellen zijn dan gedacht, en er meer moet worden weggehaald?


blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts reanimatie

Mond-op-mond beademing bij reanimatie: is dat nou echt nodig?

Doe jij dan zelf ook de mond-op-mond beademing?”, vraagt een vriendin me, terwijl we kijken naar een fictieve reanimatie op tv. Ze kijkt me aan en trekt een vies gezicht. Is dat dan echt nodig?

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts beroerte CVA TIA

Een beroerte: wat is het en wat zijn de behandelopties?

Een scheef hangende mond, een verwarde spraak of een verlamde arm: iedereen kent inmiddels wel het bekende spotje over de tekenen van een beroerte. Maar wat is een beroerte nou eigenlijk, en wat is er aan te doen?

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts hitteberoerte warm

Een hitteberoerte: wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Oververhitting, een zonnesteek, een hitteberoerte. Allemaal termen die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Maar wat is het nou precies? En wat kan je doen om het te voorkomen?

GHB verslaafd

“Oh, jij weer’, zegt ze wanneer ze haar ogen opent. “Sorry hoor, dat ik me weer zo heb gedragen”. Ze heeft zojuist om zich heen geslagen, geschreeuwd, gevloekt, en gespuugd. Maar ze doet dat niet expres...


Lachgas als partydrug: toch niet zo ongevaarlijk?

“Wie nog denkt dat de lege ballonnen die je op straat tegenkomt restanten zijn van gezellige feestdecoratie, heeft het mis. Ballonnen worden momenteel frequent gebruikt voor het inhaleren van een partydrug!"...


Het komt goed

“Ik schrik wakker van een oorverdovend lawaai. Even weet ik niet waar ik ben. Wie ik ben. Of ik ben. Dan begint het me te dagen. Ik ben in het ziekenhuis. En het is midden in de nacht"....


Is er een dokter aan boord?

“Ik vind het toch altijd een beetje spannend, vliegen. Niet omdat ik bang ben dat we neer storten, of iets anders ernstigs. Of nou ja, eigenlijk dat ook. Maar ik ben ook altijd een klein beetje gespannen voor die éne oproep..."


Een ski-duim: wat is het en wat kun je er aan doen?

“Het wintersportseizoen komt er weer aan en wellicht kunnen deze winter de schaatsen wel weer ondergebonden worden! De keerzijde van deze winterpret is een toename van specifieke letsels die we zien op de spoedeisende hulp."


LC Academie: Polsbreuken beter zetten met geluidsgolven

Onderzoek doen; het klinkt voor veel mensen als een ‘ver-van-je-bed-show’. Maar niets is minder waar. In deze rubriek geven onderzoekers in Friesland een kijkje achter de schermen en nemen je mee in hun wereld.

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts hardlopen hart

Hardlopers zijn doodlopers, en andere fabels

“Dode bij halve marathon, is hardlopen wel zo gezond?” “De enige marathon waar ik aan meedoe is de marathon van series die ik binge-watch op Netflix”, grapt een collega, “veel gezonder”. Maar is dat eigenlijk wel zo, en hoe gevaarlijk is hardlopen nou eigenlijk?

blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts feminisme vrouw

Zijn vrouwen vaker ziek?

'Als vrouwen zo veel last hebben van de overgang en het invloed heeft op hun carrière, waarom gebruiken ze dan niet gewoon allemaal hormoontherapie?” De vraag uit het publiek maakt heel wat los. De emoties lopen hoog op, want was het maar zo simpel.


blog makeciencework medisch make science work heleen lameijer spreker schrijver wetenschapper dokter arts feminisme vrouw

De rol van de farmacie in gendersensitieve zorg

Verandering realiseren in de gezondheidszorg doe je niet alleen. Verandering creëer je door het aangaan van een gesprek, bij voorkeur met gedimde lichten en in twee rijen stoelen tegenover elkaar.Buschauffeurs mogen niet plassen en je dokter is burned-out; nou en?!

Burn-out en depressiviteit bij artsen en verpleegkundigen vergroot niet alleen de kans op medische fouten, maar leidt ook tot personeelstekort, crowding en sterfte. Waar de gezondheidszorg ziek is, wordt de patiënt de dupe. En de patiënt, dat zijn wij uiteindelijk allemaal.

Podcast: circulatie, de achilleshiel van de reanimatie


In deze podcast bespreekt Heleen Lameijer de evidence en de toekomstperspectieven als het gaat om reanimatie in Nederland. Is adrenaline de sleutel tot een succesvolle reanimatie? Journal Club: Paramedic 2

Adrenaline bij out-of-hospital cardiac arrest (OHCA): is het nou nuttig of niet? Dat is de hamvraag van deze studie. Om de studie goed te kunnen lezen en begrijpen moeten we eerst terug naar de oorsprong, want deze onderzoeksvraag komt niet uit de lucht vallen...

Waarom vrouwen vaker overlijden bij een out-of-hospital cardiac arrest

Of er  genderverschillen zijn in de overleving van een out-of-hospital cardiac arrests (OHCA) is echter niet duidelijk.  In het kader van de huidige grote reanimatietrials kon een trial met focus op gender dus niet uitblijven. En wel eentje van Nederlandse bodem...

blog blogger column columnist gezondheid make science work makesciencework schrijver

Jouw gastblog hier?