pexels-anna-shvets-3683056.jpg

GASTBLOGS 

MIJN OMA VS. CORONA

"Ik ga vanavond voor het laatst naar mijn oma.” Ik hoor het mezelf zeggen tegen een vriendin, en schrik. Ik besef me opeens dat ik niet weet hoe lang deze crisismaatregelen, die ik mezelf opgelegd heb, gaan duren. De komende periode ga ik zoveel mogelijk in sociale isolatie"

SAMEN STERK

"Vol spanning zitten we achter onze laptop gekluisterd. Het is 18.59 uur. Mijn vriendin, een spoedeisende hulp arts die werkt voor artsen zonder grenzen, schenkt een kop thee voor ons beide in. Op ons scherm verschijnen één voor één gezichten. Nieuwe en bekende namen. De microfoons staan nog uit..."

DE KRACHT VAN NU

"Sinds een aantal dagen ben ik non-stop informatie aan het vergaren. Ik studeer harder dan ik tijdens mijn studietijd misschien ooit gedaan heb en probeer alles tot in de details te begrijpen. Maar hoe weet je wat goede zorg is wanneer er nog zo weinig bekend is over dit virus?"

VOORZICHTIG HOOPVOL

"Het begint inmiddels wat te wennen, het werken in beschermende kleding. Waar een aan- en uittrekken van de hele outfit eerst nog een hele uitdaging was (het moet in een bepaalde volgorde, anders kun je jezelf alsnog besmetten), gaat het nu bijna als vanzelf. Ik voel me ook normaler in de kleding. Minder opgesloten dan de eerste keren. Meer mijzelf."

BEROEPSDEFORMATIE IN TIJDEN VAN CORONA

"Als ik iemand voor het eerst ontmoet, is een van de eerste dingen wat me aan diegene opvalt zijn of haar vaten. Kronkelige aders over een hand, dikke blauwe kabels net over de pols, en subtiele blauwe strepen over de onderarm. Onmiddellijk maakt mijn brein dan een inschatting: ‘Daar zou een mooi infuus in passen’, denk ik dan."

DE STORM

"Iedereen pakt zijn rol, en onze collega specialisten van andere vakgebieden denken en werken gericht met ons mee. We werken als éém groot team: team ziekenhuis. Het gevoel van saamhorigheid is groot, voorbereiding het halve werk. En hoe meer tijd we hebben om kennis te vergaren, hoe meer vertrouwen we voelen. Langzaam lijkt er iets iets van controle te ontstaan, of in ieder geval het gevoel hiervan."

ALSOF ER NIETS AAN DE HAND IS

"Even vergeet ik de crisis waar we in leven. De spanning in de ziekenhuizen. De angsten van de Nederlanders. En de bedreiging van de zorg"

ONZIE ONS NIET

"Het is 05.00 uur en ik word gebeld. Ik heb nachtdienst op de spoedeisende hulp, en de verpleegkundige heeft net een patiënt* opgevangen met pijn. Ik loop naar de kamer en hoor de overdracht van de ambulance aan."

MIJN FIETS

"Het gekke is, dat ik naast de schaarste waar ik in een eerdere column over schreef , nu sinds de coronacrisis ook juist veel overvloed ervaar. In de fietsenstalling op het centraal station bijvoorbeeld"

Laten gaan: Over wilsverklaring, reanimatie, en sterven

Het is negen uur ’s avonds en ik word gebeld. De ambulance is onderweg met een man die zij zojuist gereanimeerd hebben. Ze zijn er over vijf minuten.

Een gebroken of gekneusde enkel, hoe weet je dat?

Het is 3 uur ’s middags en ik heb dienst op de spoedeisende hulp. Het is glad geweest en dat zie je: de wachtkamer zit vol met patiënten verdacht van botbreuken. 

Een beroerte: wat is het en wat zijn de behandelopties?

Een scheef hangende mond, een verwarde spraak of een verlamde arm: iedereen kent inmiddels wel het bekende spotje over de tekenen van een beroerte. Maar wat is een beroerte nou eigenlijk, en wat is er aan te doen?

Lachgas als partydrug: toch niet zo ongevaarlijk?

“Wie nog denkt dat de lege ballonnen die je op straat tegenkomt restanten zijn van gezellige feestdecoratie, heeft het mis. Ballonnen worden momenteel frequent gebruikt voor het inhaleren van een partydrug!"...

Een ski-duim: wat is het en wat kun je er aan doen?

“Het wintersportseizoen komt er weer aan en wellicht kunnen deze winter de schaatsen wel weer ondergebonden worden! De keerzijde van deze winterpret is een toename van specifieke letsels die we zien op de spoedeisende hulp."

Zijn vrouwen vaker ziek?

'Als vrouwen zo veel last hebben van de overgang en het invloed heeft op hun carrière, waarom gebruiken ze dan niet gewoon allemaal hormoontherapie?” De vraag uit het publiek maakt heel wat los. De emoties lopen hoog op, want was het maar zo simpel.

Ben je nou helemaal betiteld: over netwerken en jezelf zijn

Waarom ik me opeens geneer voor mijn intellect is me een raadsel...

Bevolkingsonderzoek en het uitstrijkje

Die weken ging er van alles door mijn hoofd. Zou ik kanker kunnen hebben? Wat als er meer afwijkende cellen zijn dan gedacht, en er meer moet worden weggehaald?

Een hitteberoerte: wat is het en hoe kan je het voorkomen?

Oververhitting, een zonnesteek, een hitteberoerte. Allemaal termen die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen. Maar wat is het nou precies? En wat kan je doen om het te voorkomen?

Het komt goed

“Ik schrik wakker van een oorverdovend lawaai. Even weet ik niet waar ik ben. Wie ik ben. Of ik ben. Dan begint het me te dagen. Ik ben in het ziekenhuis. En het is midden in de nacht"....

LC Academie: Polsbreuken beter zetten met geluidsgolven

Onderzoek doen; het klinkt voor veel mensen als een ‘ver-van-je-bed-show’. Maar niets is minder waar. In deze rubriek geven onderzoekers in Friesland een kijkje achter de schermen en nemen je mee in hun wereld.

De rol van de farmacie in gendersensitieve zorg

Verandering realiseren in de gezondheidszorg doe je niet alleen. Verandering creëer je door het aangaan van een gesprek, bij voorkeur met gedimde lichten en in twee rijen stoelen tegenover elkaar.

Wakker worden

Ik zie zijn ogen dichtvallen. Plots raakt hij mijn arm aan. Ik schrik, normaal slapen mensen vrijwel direct goed in. 

Mond-op-mond beademing bij reanimatie: is dat nou echt nodig?

Doe jij dan zelf ook de mond-op-mond beademing?”, vraagt een vriendin me, terwijl we kijken naar een fictieve reanimatie op tv. Ze kijkt me aan en trekt een vies gezicht. Is dat dan echt nodig?

GHB verslaafd

“Oh, jij weer’, zegt ze wanneer ze haar ogen opent. “Sorry hoor, dat ik me weer zo heb gedragen”. Ze heeft zojuist om zich heen geslagen, geschreeuwd, gevloekt, en gespuugd. Maar ze doet dat niet expres...

Is er een dokter aan boord?

“Ik vind het toch altijd een beetje spannend, vliegen. Niet omdat ik bang ben dat we neer storten, of iets anders ernstigs. Of nou ja, eigenlijk dat ook. Maar ik ben ook altijd een klein beetje gespannen voor die éne oproep..."

Hardlopers zijn doodlopers, en andere fabels

“Dode bij halve marathon, is hardlopen wel zo gezond?” “De enige marathon waar ik aan meedoe is de marathon van series die ik binge-watch op Netflix”, grapt een collega, “veel gezonder”. Maar is dat eigenlijk wel zo, en hoe gevaarlijk is hardlopen nou eigenlijk?

Blog lezen

Buschauffeurs mogen niet plassen en je dokter is burned-out; nou en?!

Burn-out en depressiviteit bij artsen en verpleegkundigen vergroot niet alleen de kans op medische fouten, maar leidt ook tot personeelstekort, crowding en sterfte. Waar de gezondheidszorg ziek is, wordt de patiënt de dupe. En de patiënt, dat zijn wij uiteindelijk allemaal.